Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš navštívil Vysočinu

Dopolední program místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše patřil přehlídce originálních elektrovozítek, které v rámci výstavy Electric vehicle EXPO 2022 v jihlavském Cityparku prezentovali žáci technických škol z Vysočiny. „Technické znalosti a dovednosti studentů si zaslouží obdiv. Prostě kreativita a šikovnost zlatých českých ručiček pokračuje v dalších generacích. Výsledky jejich práce byly skvělé,“ vyzdvihl zručnost středoškoláků ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Foto 1

V sídle Kraje Vysočina proběhlo nejenom setkání s hejtmanem a dalšími zástupci vedení kraje, ale také prohlídka Odboru informatiky Krajského úřadu Vysočina v Jihlavě. „Řešili jsme mimo jiné i digitální technické mapy nebo projekt e-Health. Proběhla také zajímavá debata o kyberbezpečnosti a zálohování. Slabý pokus o kyberútok zde byl zaznamenám i dnes ráno, jde o konstantní hrozbu,“ doplňuje místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Foto 2

“Diskuze s krajskou samosprávou byla věnována především tématu rozpočtového určení daní, aktuálnímu postoji vlády k řešení situace kolem Sberbank a její likvidace. S ohledem na agendu ministerstva pro místní rozvoj jsme s ministrem rozebírali i dopady změn stavebního zákona na dosah a kvalitu veřejné služby v regionech. Za Kraj Vysočina jsme velmi pozitivně reagovali na návrh pana ministra prodiskutovat finální podobu počtu stavebních úřadů v území s řediteli krajských úřadů, kteří dokáží ke kritériím ministerstva vnitra vnést znalost místních specifik,” popsala diskuzi 1. náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová (Piráti).

Foto 3

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš navštívil obce oceněné v soutěži Vesnice roku 2022. Ve Smrčné na Jihlavsku, která získala modrou stuhu za společenský život a diplom za moderní knihovnické a informační služby, si mimo jiné prohlédl prostory obecního úřadu a knihovny a výstavu fotografií známého fotografa ČTK Luboše Pavlíčka.

V obci Lípa na Havlíčkobrodsku, která v letošním ročníku soutěže Vesnice roku získala diplom za mezigenerační soužití, si ministr prohlédl nově rekonstruovanou Základní a Mateřskou školu Bohuslava Reynka. V části obce Petrkov, kde žil básník a grafik Bohuslav Reynek, si poté prohlédl místní zámeček, který je od roku 2020 ve správě Památníku národního písemnictví a v současnosti postupně prochází rekonstrukcí.

Foto 4

V havlíčkobrodské Krajské knihovně Vysočiny proběhla prezentace metody BIM a ukázka moderních knihovnických systémů. Základní principy metody BIM (Building Information Modelling), tedy komplexní monitoring stavebního cyklu ve všech jeho fázích v reálném čase, ministrovi Bartošovi představili studenti a pedagogové ze Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně. Poté následovala prohlídka nové Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě, včetně představení technik digitalizace a elektronických knihovnických systémů.